PA3FKN 2008 - Antennes


Home     Verslag     Crew     Locatie     Antennes    

De antennesystemen

We hebben een uitgebreid antennepark. Reden waarom we reeds een dag eerder aanwezig waren, om het op te bouwen. En dat bleek geen overbodige luxe!

Zo beschikken we nu over een kwartgolf vertical voor de 80meterband, 18 meter hoog. Een toploaded vertical voor 160, ook ca. 18 meter hoog. Daarnaast nog aparte loop-ontvangstantennes voor 80 en 160 meter.

Beams voor de 10, 15 en 20 meterband: een 3 elements voor 10, een 2 elements voor 15 en een 2 elements voor de 20 meterband. Los daarvan voor de 20 en 40 meterband nog een systeem met elk 4 mastjes waarbij de fase omschakelbaar is zodat we kunnen richten naar zuidwest, noordwest, zuidoost en noordoost.

Op de foto hiernaast (rechts) de 4 stuks 10 meter hoge mastjes met verticale dipolen voor de 20 meterband. In het midden de relaiskast waarmee de antennes worden geschakeld.
Op de foto hieronder (links) houdt Eric de onderkant van een 18 meter lange "vishengel" tegen de grond, terwijl Berend het ding lopend overeind drukt. Het is de vertical voor de 160 meterband, met in de top een ster van 4 draden naar alle windstreken, de zogenaamde toploading. Op de foto rechtsonder de 3 elements monoband yagi voor 10 meter.

Op de foto hieronder (links) onze 2 elements antenne voor de 15 meterband. We zetten hem met een kort mastje overeind en drukken er vervolgens extra mastdelen onder. Deze antenne staat nu op ca. 7,5 meter hoogte, een halve golflengte boven de grond.
De foto rechtsonder tenslotte toont de 4 stuks 10 meter hoge metalen kwart-golf stralers voor de 40 meterband. Ze worden aan de onderkant gevoed, via een relais schakelkast in het midden. Een mooi gezicht, zo'n "kleintje wereldomroep" ;-)


Home     Verslag     Crew     Locatie     Antennes    

PA3DAT 2007 - 2008       Email: aloys@pe3v.nl       Admin